Opis:
Oban to malownicze wiktoriańskie miasteczko, stolica zachodniego Highlands. W jego centrum znajdujemy destylarnię, co jest niespotykaną lokalizacją, jednak pamiętajmy, że produkuje ona whisky od 1794 roku, a w końcu XVIII wieku miasteczko Oban było jedynie rybacką wioską. Gorzelnia wyposażona jest w jedną parę alembików zdolnych wydestylować nieco ponad 850 tys. litrów alkoholu rocznie, a jej położenie całkowicie wyklucza choćby najmniejszą rozbudowę. Oban 14 years old debiutował w 1988 roku jako część oryginalnej serii Classic Malts. Whisky starzona jest głównie w beczkach po bourbonie, z niewielkim dodatkiem beczek po sherry.
Aromat: bogaty, owocowy, z delikatną nutą mineralną, kamienista plaża zmyta falami oceanu, cytryny, pomarańcze, gruszki, orzechy włoskie, ślad soli i odległa nuta torfowego dymu.
Smak: łagodny, z nutami słodu i wosku, dżem z gorzkich pomarańczy, jabłka, gruszki, solone orzeszki, szczypta pieprzu, ślady torfu i morskich wodorostów.
Finisz: długi, wytrawny, sól, torfowy dym i delikatne nuty owocowe.