Opis:
Laphroaig Distillery produkuje whisky niemal nieprzerwanie od dwustu lat. . Gorzelnia sama produkuje słód, aczkolwiek własna słodownia pokrywa zaledwie 15% zapotrzebowania, pozostałe 85% dostarcza Port Ellen Maltings. Ziarno słodowane na miejscu wykazuje koncentrację związków;w fenolu do 60 ppm, słodowane z kolei w Port Ellen od 35 do 45 ppm. Laphroaig 10 years old figuruje w podstawowej ofercie firmy od dziesięcioleci. Wielu uważa go za klasyka z wyspy Islay”, o silnych nutach dymno-torfowych i nutą solanki, skrywających słodycz wanilii i świeżych owoców.
Aromat: dymno-torfowy, morskie wodorosty, powietrze przesycone jodem, wypalona trawa, jabłka, winogrona, wanilia, ślady pieprzu, dębu i wędzonej ryby.</p>
Smak: fala torfowego dymu, sałatka z morskich wodorostów, ślady smoły i jodyny, płatki śniadaniowe, wanilia, toffi, pieczone jabłka