Opis:
Whisky starzona jest głównie beczkach typu hogshead po bourbonie z niewielkim dodatkiem beczek po sherry. Jęczmień początkowo suszony jest gorącym powietrzem, aż zawartość związków w fenolu osiągnie poziom 35 ppm. W przeszłości Lagavulin trafiał do blendó Johnnie Walker i White Horse, obecnie 98% produkcji butelkowana jest w wersji single malt
Aromat: bardzo bogaty, lekko oleisty, torfowy dym, morskie wodorosty, gorzka czekolada, toffi, suszone śliwki, jabłka, skórka pomarańczowa, prażone migdały, grzanka z masłem i dąb.
Smak: złożony, lekkie nuty sherry, migdały prażone w miodzie, gorzka czekolada, słone karmelki, suszone śliwki i figi, kandyzowana skórka pomarańczowa, pieprz i kłęby torfowego dymu.
Finisz: długi i potężny, susz owocowy, torfowy dym, nuty kakao i pieprzu.