Whiskey Redbreast debiutowała w 1939 roku. Był to trunek destylowany w gorzelni John Jameson & Son w Dublinie, butelkowany i dystrybuowany przez spółkę W. & A. Gilbey. Obecnie marka Redbreast znajduje się w portfelu Pernod Ricard. Whiskey destylowana jest w gorzelni Midleton z zacieru składającego się w równych częściach z jęczmienia słodowanego i niesłodowanego, a maturacja odbywa się w beczkach po bourbonie i po sherry z przewagą tych ostatnich. Prezentowana tu Redbreast Lustau Edition spędziła ostatni rok maturacji w świeżych beczkach po sherry Oloroso pochodzących z Bodegas Lustau i butelkowana jest z zawartością alkoholu podniesioną do 46%.
Aromat: intensywny, suszone śliwki, daktyle i figi, dżem z gorzkich pomarańczy, marcepan, wanilia, nugat orzechowy, crème brûlée, kandyzowany imbir, ślady anyżku i dębu.
Smak: bogate tony sherry, ciemne jagody, suszone śliwki, pomarańcze, figi, orzechy laskowe, krem waniliowy, toffi i świetnie zintegrowane nuty korzenne i dębowe.
Finisz: bardzo długi, sporo sherry i ciemnych owoców, mieszanka suszonych ziół, nutki skóry i dębu.