Opis:
W destylarni Glenglassaugh, oprócz tradycyjnej produkcji, produkuje się również bardzo ograniczoną ilość whisky z mocno torfowego słodu jęczmiennego. Jęczmienia został wysuszony w tradycyjny sposób, w piecu opalanym torfem, co nadało destylatowi niepowtarzalny dymny aromat. „Torfa” z dużą zawartością fenoli to zupełnie inna whisky niż podstawowy styl maltów produkowanych w regionie Highlands. Mocno torfowy smak podkreślony jest także przez dużą zawartość alkoholu. Butelkowanie nastąpiło z mocą 50%, whisky ma naturalny kolor i nie była poddana filtrowaniu na zimno.
Aromat : żywotny, popioły kempingowego ogniska, podmuchy morskiej bryzy, trawa cytrynowa, jabłka, ślady imbiru i pieprzu
Smak: dymny, jabłka pieczone nad ogniskiem, miodowe płatki śniadaniowe
Finisz: średnio długi, sałatka owocowa serwowana z wędzarni na dębowych miseczkach.