Opis:
Do skomponowania whisky użyte zostały destylaty dojrzewające w beczkach po bourbonie i sherry Oloroso. Zapach jest połączniem słodyczy świeżych i suszonych owoców, migdałów i wanilii. W smaku dominuje miód, marcepan i prażone orzechy, pojawiają się również delikatne akcenty rumu. Finisz rozgrzewający z nutami dębu i przypraw. Rozbudowany profil zawdzięczamy destylacji w bardzo małych alembikach. Warto również zaznaczyć, iż whisky ta nie jest barwiona karmelem, jej kolor jest w pełni naturalny i wynika jedynie z maturacji w dębowych beczkach.
Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky.
Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję.
Jest to podstawowa edycja dojrzewająca w kombinacji beczek po bourbonie i po sherry przez okres 10 lat.
Zapach: Bardzo złożony, mocno owocowy, sherry, wanilia pociągająca wanilia.
Smak: Skomplikowany. Rum, jęczmień, prażone migdały.
Finisz: Przyprawiony tort owocowy, nuty crème anglaise.