Szczegóły trunku

Fettercairn Fior 42%
Fettercairn Fior 42%
4,0 / 10
Głosowało: 1

Opis:

Fettercairn Fior to whisky z jednej z najstarszych licencjonowanych destylarni w Szkocji, założonej w 1824 roku przez Sir Alexandra Ramsay'a. Mimo dwustuletniej historii Fettercairn nadal hołduje tym samym zasadom, zatrudniając mieszkańców okolicznych wiosek, polegając na regionalnych dostawcach oraz dbając o utrzymanie niezmienionych, prostych i tradycyjnych receptur. Nieprzerwanie korzysta też z historycznych, zabytkowych aparatów destylacyjnych i opracowanych przed wieloma laty metod. Stąd nazwa, która zobowiązuje: "fior" to po gaelicku tyle co "czysty, prawdziwy". Kolor: herbaciany z miodowymi refleksami. Zapach: dojrzała gruszka, jabłko w toffi oraz nuty cynamonu i wanilii. W tle niuanse dymu torfowego, orzechów laskowych, skórki pomarańczy, imbiru i kolendry. Smak: odważny, bogaty i wyrazisty z dominującymi nutami ciemnej czekolady, gałki muszkatołowej, mięty, owoców cytrusowych i trufli. Finisz: trwały z akcentami sherry, marcepana i ananasa