Szczegóły trunku

Penderyn Madeira Single Malt 46% (Walia)
Penderyn Madeira Single Malt 46% (Walia)
0 / 10
Głosowało: 0

Opis:

Single malt Penderyn debiutował 1 marca 2004, w dniu św. Dawida, patrona Walijczyków, a w uroczystości wziął udział Karol, książę Walii. Przez kolejne lata marka zdobyła sporo międzynarodowych wyróżnień i to zarówno za swe walory smakowe, jak i unikatową prezentację. Penderyn Madeira, część oryginalnej oferty, to whisky starzona w beczkach po bourbonie pierwszego i drugiego napełnienia (pierwszego napełnienia pochodzą z Buffalo Trace Distillery) i finiszowana przez kilka miesięcy w beczkach po maderze wykonanych przez słynny zakład bednarski J. Dias & Ca. (działa od 1935 roku). W 2012 roku Penderyn Madeira zdobył tytuł najlepszej nieszkockiej whisky podczas International Whisky Competition. Aromat: bogaty, płatki śniadaniowe, toffi, rodzynki, jabłka, banany, brzoskwinie, delikatne tony ziołowe i trawiaste i nutka dębu. Smak: słodko-pikantny, toffi, krem waniliowy, maślane bułki, jabłka, brzoskwinie, cynamon, imbir i ślad dropsów eukaliptusowych <p>Finisz: średnio długi i dość pikantny, imbir, biały pieprz, toffi i dąb.