Szczegóły trunku

Highland Park 10 YO (Szkocja)
Highland Park 10 YO (Szkocja)
0 / 10
Głosowało: 0

Opis:

Highland Park to jedna z moich ulubionych szkockich whisky. Łączy bowiem w sobie cechy charakterystyczne dla trunków z Islay, Highland oraz Speyside. Gorzelnia została założona w 1798 roku w miejscowości Kirkwall na odległych Orkadach i jest jedną z niewielu, które nadal własnoręcznie słodują jęczmień. Podobnie jak większość zakładów, również HP musi "zmagać" się obecnie z coraz większym popytem na whisky. Malejące zapasy starszych roczników zmuszają właścicieli destylarni do butelkowania coraz młodszych trunków, często bez określenia wieku. W panujące trendy wpisała się również Highland Park. Dwa lata temu destylarnia wypuściła na rynek wersję 10-letnią zestawianą z destylatów dojrzewanych w beczkach po sherry z amerykańskiego dębu. Trunek butelkowany jest bez dodatku karmelu oraz dostępny jest jedynie w niektórych krajach (w Europie - Niemcy oraz Holandia). Ciekaw jestem jak whisky wypadnie w konfrontacji z opisywaną już przeze mnie wersją 12 yo. Zapach: słodki z aromatami cytrusów, wanilii, miodu, toffi oraz subtelnego dymu Smak: na początku słodki, później lekko pikantny z nutami miodu, słodu oraz dymu Finisz: raczej krótki z posmakiem subtelnego dymu