Szczegóły trunku

Connemara 22-letni Peated Single Malt 46% (Irlandia)
Connemara 22-letni Peated Single Malt 46% (Irlandia)
0 / 10
Głosowało: 0

Opis:

Kilbeggan Distilling Company to irlandzka firma założona w 1757 roku, wraz z uruchomieniem destylarni Kilbeggan, jednej z dwóch gorzelni wchodzących obecnie w skład firmy. Otwarta w 1757 roku, położona w środkowej Irlandii, w miejscowości o tej samej nazwie destylarnia szczyci się tytułem najstarszej destylarni whiskey w Irlandii. Druga z nich to Cooley, założona została przez Johna Teelinga w 1987 roku. Położona w hrabstwie Louth w Irlandii gorzelnia wytwarza zarówno whiskey zbożową, jak i słodową. Prowadzi również kupażowanie, w wyniku którego powstają whiskey mieszane (blended). Firma należy do koncernu Beam Suntory, w którego skład weszła w kwietniu 2014 wraz z przejęciem Beam Inc. przez Suntory Holdings. Podstawowe marki whiskey wytwarzane w Kilbeggan Distilling Company to Kilbeggan, Connemara, Tyrconnel i 2 Gingers. Connemara to torfowa whiskey irlandzka wytwarzana w destylarni Cooley, należącej do Kilbeggan Distilling Company. Connemara 22yo Peated Single Malt Whiskey to w chwili debiutu najstarsza whiskey z tej destylarni oferowana na rynku. Butelkowana była w 2014 roku, a leżakowała w beczkach first-fill po burbonie. Nie została poddana filtracji, a zabutelkowano ją o mocy 46%. Aromat: Akcenty zielonej trawy i świeżego siana przeplatają się z delikatnym dymem torfowym. Pojawiają się akcenty waniliowe, maślane, toffi, ciastek, aż wreszcie delikatne nutki wędzonego boczku. Smak: Rozbudowany, pełny ciała. Zielone, trawiaste akcenty z aromatu, a także wanilia, ciasto i delikatne nutki korzenne. Smak przyjemnie rozwija się na podniebieniu – whiskey do niespiesznej degustacji. Finisz: Długi, z gasnącymi powoli akcentami dymu i pieprzu i pojawiającymi się na koniec goryczkowymi akcentami ziół.