Szczegóły trunku

Nomad Outlander Whisky Sherry Cask 41.3%( Hiszpania)
Nomad Outlander Whisky Sherry Cask 41.3%( Hiszpania)
0 / 10
Głosowało: 0

Opis:

Nomad Outland Whisky debiutowała w 2014 roku i reprezentuje nową generację szkockich blendów. Jest to kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 maltów i 6 whisky grain starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium). Aromat: bogaty, rodzynki, figi, daktyle, karmel, toffi, migdały prażone w miodzie, kakao, ślady wosku i skóry. Smak: silne tony sherry, rodzynki, pomarańcze, dżem figowy, cappuccino, crème brûlée, odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej i lekka nutka orzechowa. Finisz: średnio długi, z nutami karmelu, miodu, suszonych owoców i lekko rozgrzewających korzennych przypraw.