Opis:
Glenfarclas Distillery z siedzibą w Speyside, w pobliżu miasteczka Ballindalloch, jest własnością rodziny Grantów od 1865 roku. Jedynie gorzelnia Springbank z Campbeltown może się pochwalić dłuższą przynależnością do jednej rodziny (od 1837 roku należy do Mitchellów). Glenfarclas szczyci się największymi alembikami w Speyside (29,6 tys. litrów wash stills i 25 tys. litrów spirit stills), a jego roczna produkcja sięga 3,4 mln litrów alkoholu. Podaż wersji 17-letniej jest nieco ograniczona, jej głównymi odbiorcami są Ameryka Północna, Japonia oraz sieć Travel Retail.
Aromat: złożony, rodzynki, suszone śliwki, kandyzowana skórka pomarańczowa, mleczne krówki, cynamon, gałka muszkatołowa, suszone jabłka i ślad torfowego dymu.
Smak: głęboki i znakomicie zbalansowany, bogate tony sherry, nieco słodu, miód, rodzynki, figi, skórka pomarańczowa, suszone jabłka i gruszki, goryczka dębu i delikatna nuta torfowa.
Finisz: długi i łagodny, początkowa słodycz miodu i suszonych owoców wkrótce ustępuje tonom korzennym i dębowym.